Roterad bild på barn vid uppladdning

Den korta versionen av vad som händer är att bilden innehåller information om vilken rotation den ska ha. I windows och de flesta programmen på datorn läses denna information av korrekt och bilden roteras automatiskt. Dock har de flesta webbläsare problem med att läsa denna extra information utan vill bara visa bilden på en gång utan att rotera den enligt hur bilden vill att den ska roteras.

Tempus tittar idag inte på denna extra information, men det är absolut något vi ska titta närmare på. Därför blir bilden på sidan då den troligen blev fotad på sidan, kanske med en systemkamera? där den då gavs extra information om vilken rotation den sedan ska visas upp i.

Mer information om detta fenomen finns att läsa på google om du söker exempelvis på "image is rotated when uploaded" eller "image rotated exif" eller liknande. Även om det kanske inte är så intressant :)

Som sagt ska vi se över om vi ska lägga in en lösning för detta inom kort. Exempelvis kollar Facebook och andra större sidor upp bilderna innan de visas och fixar detta. Kanske bör vi också göra det.

Enklaste lösning tills dess är nog att öppna bilden i ett ritprogram, exempelvis Paint i Windows, se till att den har rätt rotation och spara den igen (eventuellt i ett annat format) för att den extra informationen ska skrivas om.